Civil forum

"Teréz - egy nap a holnapért" Alapítvány

Készült: 2016. január 5.

18958874-1-20
Keszthely, Báthory u. 2.
Dr. Szutrély Péter elnök
+36-83- 312- 410
szutrely@aol.com
http://www.egynapaholnapert.hu/hu/

 


A szervezet céljának, tevékenységeinek bemutatása:


Amikor jó húsz esztendeje az alapító Szy család elindította útjára ezt a kezdeményezést, az édesanya, Teréz halála friss fájdalom volt. Daganatos betegség áldozata lett. Mint oly sokan mások. Családok ezrei élik át nap nap után e szörnyű betegség következményeit. Nem csak az elmúlás fájdalmát, de az első felismeréstől odáig vezető, sokszor hosszú és szenvedésektől, terhektől rögös utat. Számos gond merül fel ilyenkor, gondok, melyekről azt hittük mindig, hogy azok sohasem ülnek meg bennünket. Mások gondja hirtelen ránk telepszik. Műtétek, kezelések kezdődnek, hosszú órák, várakozások orvosi rendelőkben a mindennapok gyakorlatává válnak. Tanácstalanságok keserítik az embert. Esetenként azután hónapok, évek következnek, melyek során embert próbáló ápolási feladatokat kell a családnak vállalni, amelykhez sem szakmai, sem emberi, sem anyagi felkészültség nem áll rendelkezésre. Az alapítvány célja e területeken segíteni, amennyire lehet. „Érintettek” teszik ezt mindazoknak, akik szintén érintetteké válnak.
Miben segíthetünk? Az otthoni ápolás felszerelést igényel. Ágyat, melynek különleges adottságai vannak,  felfekvés elleni matracot, mely bonyolult technikát alkalmaz, betegemelő gépet, különleges toilett berendezést, egyebet. Tudjuk, elvileg hozzáférhető dolgok ezek, a valóság azonban nem várt megterheléseket hoz. Alapítványunk ilyen felszereléseket igyekszik beszerezni, hogy azokat továbbíthassa egy-egy otthoni ápolásra szoruló beteg számára. Nyilvánvaló, hogy ezek az eszközök tartósak, újra felhasználhatóak, így a megfelelő előkészítések után újra kiadhatók. Mindehhez elengedhetetlen a betegápolást szakmájukként gyakorlók jelenléte is. Lehetőségeinkhez mérten ezt látjuk legfontosabb tevékenységünknek. Mindenki ismeri azt az érzést, melyet a kételyek, kétségek és kérdések magányossága okoz. A mai orvosi készültség sok tekintetben képtelen a betegeknek e területen támaszt nyújtani. Talán nem is mindig szorosabb, szakmai gondok nyomasztják az embert. Talán jobb, ha olyanokkal beszélgethetünk, akik már „gyakorlott, tapasztalt érintettek”, esetleg – hiszen manapság már ez a gyakoribb – meggyógyultak. Lehetőséget nyújt ehhez a rendszeres találkozás, a klub. „Összetartozunk”. Együttesen kidolgozott témák mentén szakavatott előadókkal találkozhatunk. A különleges ismereteket, melyeket a betegség szakaszaiban nyer az ember, itt megoszthatja másokkal. A klubösszejöveteleket laza, asztal melletti beszélgetések teszik barátivá, bensőségessé, szakavatottak vezetésével. Az „összetartozunk klub minden hónap első keddjén, 15.00-kor találkozik a Balaton színházban, nyitott mindenki számára. Kapcsolattartó és klubvezető Szili Gyöngyi. (Tel.: 06/30/331 6221). Ez tevékenységünk másik fontos területe.
A lehetőségek egyelőre mindezt Keszthely és környékére engedik kiterjeszteni, ám biztos, hogy a tapasztalatok mentén, baráti kapcsolatokkal hasonló kezdeményezésekhez terjedni fog az alapítói jószándék.

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.huCreated by Moksaphoto ©2024