Civil forum

Gyenesdiási Köz-Kultúra Alapítvány

Készült: 2016. január 5.

18959284-1-20
8315Gyenesdiás  Kossuth L. u. 97.
Hársfalvi György elnök
+36-83-314-507, +36-20-9769-225
gyenesdiaskultura@gmail.com

 


A szervezet céljának, tevékenységeinek bemutatása:

Alapítványunk megalakulás óta legfontosabb feladataként a helyi öntevékeny és amatőr művészeti csoportok menedzselését, fenntartását végzi. Időközben egyre nagyobb szerepet vállaltunk helyi rendezvények megszervezésében és lebonyolításában.
Az 1992-ben alakult Gyenesdiási Népdalkör  többszörös  Arany Páva Nagydíjas és aranyminősítéses, Vass Lajos kiemelt nívódíjat kapott. Eddig 2 CD-jük jelent meg.
A Gyenes Néptánc Együttes  együttes 20 éve gazdagítja a település kulturális életét, vett részt Európa több országában különböző fesztiválokon. Több mint 2 órás repertoárját bővíti, a magyar nyelvterület minden részéről rendelkezik – leginkább Tímár Sándor alkotta – koreográfiákkal. Az együttes egy táncosa kitűnően szerepelt a Felszállott a páva vetélkedőn, idén Aranysarkanytú díjat kapott (Fodor Mátyás)
A Gyenesdiási Dalárda és a Citerások 2010-ben szereztek Vass Lajos Nagydíjat, saját CD-t adott ki. Az azóta megalakult hangszeres-énekes csoporttal - a Gyenesi Négyessel  - 2014-ben  megjelent Dalos körkép, településünket bemutató zenés, dalos DVD-je. Az ebben az évben  elkészült Betyárlegenda című daljátékukkal és más műsoraikkal sikereket aratnak környékbeli fellépéseken.
A Községi Kórus helyi rendezvényeinken biztosítja az ünnepi kereteket, egyházi rendezvényeken állandó szereplő.
Szövő- és népi kismesterségek szakkörünk többfajta népi kismesterség technikájával ismerteti meg az érdeklődőket – jelenleg a kosárfonás a legnagyobb érdeklődést kiváltó mesterség.  Más mesterségek szakemberei segítségével más technikákat is tanulnak, pl. gyékényszövést és csuhéfonást. Települési ünnepségen a szakkörösök közreműködésével kézműves játszóházakban az érdeklődők kipróbálhatják a tojásfestést, gyékény- és csuhéfonást, szövést, gyöngyfűzést, stb.
Szervezetünk nagyobb pályázati projektek megvalósítására is vállalkozik,  több helyi eseményt rendeztünk, három LEADER projektet bonyolítottunk le sikeresen,  kettő a  Festetics-futam megrendezése volt, a maga hagyományőrző, kulturális programjaival,  valamint egy  Gyenesi Avar vezér kiállítást rendeztünk. Az alapítvány művészeti csoportjai és művészeti iskolás utánpótlásaik több alkalommal tartottak - sikeres - "egészestés" bemutatót a Balaton Színházban, legutoljára 2015 októberében. A helyi néprajzi gyűjteményünket és az avar régészeti kiállítást gondozzuk, mutatjuk be az érdeklődőknek a településen lévő műemlék pásztorházban, egyben ennek az épületnek üzemeltetői is vagyunk.
A közösségek egyéb formában is igyekeznek megőrizni, népszerűsíteni a magyar hagyományokon alapuló kultúrát, használati eszközöket gyűjtünk, pályázatokat írunk, együttműködünk minden olyan szervezettel, személlyel, amelyek és akik felkészítik az embereket kulturális készségük növelésére, hogy az őket ért kihívásokat megfelelően  kezelhessék.
Díjazásban sem a kuratórium tagjai, sem az önkéntesek nem részesülnek.

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.huCreated by Moksaphoto ©2024